Fatih Gençlik Vakfı
MTTB’nin yan kuruluşu olarak; öğrencilere burs ve ucuz kitap temini, eğitim gibi konularda katkı sağlamak üzere kurulan Fatih Gençlik Vakfı’nın kuruluşu 70’li yılların başlarına dayanmaktadır. 1971 Yılında MTTB Genel Başkanı Ömer Öztürk tarafından kurulan vakfımız milletimizin tereddütsüz güveni ve 40 yılı Aşkın tecrübesiyle; eğitim, yurt, burs ve yayıncılık alanlarında; hizmetlerine devam etmektedir.
Tarihçe:
MTTB’nin 47. ve 48. Dönemi’nde Fatih Sultan Mehmed Hân’a layık bir eser vücuda getirmek gâyesiyle bir komite kurulmuş ve halktan para toplanmıştı. Orta Öğretim Komitesi adını taşıyan bu komitenin gâyesi sâdece rozet mukâbili halktan yardım toplamaktı. Bu şekilde toplanan 200 bin TL civarındaki yardım 48. Dönem MTTB Genel Başkanı İsmail Kahraman’a teslim edilmiş ancak Fatih Sultan Mehmed Hân’ın hatırasını yaşatacak güzel bir eser vücuda getirme düşüncesi 1971 Nisan’ına kadar fiiliyata geçirilememişti.
50. Genel Kurul’da MTTB Genel Başkanlığı’na seçilen Muhterem Ömer Öztürk, bu düşünceyi hayata geçirmek için hemen işe koyuldu. Bu öyle bir eser olmalıydı ki ecdâdın ebediyete uzanan eserlerine benzemeliydi: Sebiller, imarethaneler, köprüler, kervansaraylar, hanlar, çeşmeler, mekteblerle… Ecdâd kendini mezarında mütevâzî bir şekilde; fakat eserlerini cemiyetin hizmetinde bırakmayı tercih etmişti. Onların torunları olduğumuzu iddiâ eden bizlerin, onların rûhlarına tezat teşkil edecek birtakım teşebbüslerde bulunmamız elbette düşünülemezdi.
Muhterem Ömer Öztürk, bu düşüncelerin neticesinde Fatih Sultan Mehmed Hân’ın hatırasını yaşatacak en uygun eserin bir Vakıf kurulması olduğuna karar verdi. Daha önceki dönemlerde toplanan 210 bin TL civarındaki paranın 140 bin TL’si ile İsmail Kahraman, noter kanalıyla kendi adına vakıf tesis senedi hazırlamış, Muhterem Ömer Öztürk, bu vakıf senedini kabul ederek hemen teşebbüslerine başlamış, kuruluş hazırlığını tamamlayarak 18 Haziran 1971 günü İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne mürâcaat etmiştir. Yine aynı mahkemenin verdiği 21 Haziran 1971 tarihli kararı ile Fatih Gençlik Vakfı resmen tescil edilmiştir.
Ağustos 1971 tarih ve 13919 sayılı Resmî Gazete’de Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tescilinin yayınlanmasıyla Fatih Gençlik Vakfı’nın resmen kuruluşu tamamlanmış ve Muhterem Ömer Öztürk’ün MTTB Genel Başkanlığı döneminin önemli icraatları arasına girmiştir.
Kurdukları Fatih Gençlik Vakfı’nda yaklaşık 40 senedir binlerce öğrenciye karşılıksız burs vermişler, barınma imkânı sağlamışlar, yurt dışına göndermişler ve her türlü maddi desteği sağlamışlardır. Kendisinin bursuyla okuyan öğrencilerin bir çoğu memleketimizde mühim yerlere gelmişlerdir. Bu vakıfta öğrencilere hem burs verilmiş hem de Kur’ân-ı Kerim, ilmihal bilgilerini ve belli seviyede İslâmî ilimleri öğrenmelerine vesile olan faaliyetlerle öğrenciler her yönden desteklenmiştir. Haftada iki gün 100 – 150 öğrenciye yemek verilmekte ve kültürel faaliyetler yapılmaktadır. Verilen burslar öğrenciler için hâlen ciddi destektir. Fatih Gençlik Vakfı, kuruluşundan bu yana, üniversite gençliğinin her türlü ihtiyacına cevap vermek için, kurucusu Muhterem Ömer Öztürk’ün maddî, manevi yardımlarıyla faaliyetlerine devam etmektedir.
ÖMER ÖZTÜRK
Ömer Öztürk, 13 Ağustos 1946 Adana doğumludur. Adana’nın en büyük müteahhit ve demir tüccarlarından olan babası Mehmet Öztürk’ün işyerini İstanbul’a taşımasıyla Ömer Öztürk de ilkokul eğitimine İstanbul’da devam eder ve Erenköy Zihnipaşa İlkokulu’ndan mezun olur.
Ortaokul ve Liseyi Galatasaray Lisesi’nde tamamlarken bir yandan da, Şişhane’de bulunan babasına ait demir ticarethanesinde ticarete başlamış, 1964 yılında kendi aile şirketlerine ortak olarak Ticaret Odası’nın 37. Grubu olan Demirciler Grubu’na kayıt yaptırarak ticari hayatını sürdürmüştür.
Galatasaray Lisesinden mezun olduktan sonra, Sultanahmet’teki İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine kaydolur. Bu sırada öğrenci hareketlerinin de içinde yer alır ve Millî Türk Talebe Birliği’nin 49. Dönem Yönetim Kurulu üyeliğine seçilir.
Bu esnada, başta manevi eğitimlerini takip eden mürşidleri olan Hz. Mahmud Sami Ramazanoğlu (k.s.) olmak üzere; Adanalı Hasan Akbaşgil Efendi, Ömer Nasuhi Bilmen, Seyyid Şefik Efendi, Ali Haydar Efendi, Bekir Haki Efendi, Abdullah Develioğlu, Gönenli Mehmed Efendi, Sarıyerli Nuri Efendi, Alasonyalı Cemal Öğüt Efendi, Sütlüceli Küçük İdris Efendi, Salih Cemal Esirger, Arap Hoca lakaplı Mustafa Efendi gibi pek çok alimin ders ve sohbetlerinden istifade eder.
MTTB Yönetim Kurulu Üyesi olarak, Türk Gençliğini ve Türkiye’yi temsilen 1970 yılında New York’ta yapılan Dünya Gençlik Kurultayı’na katılır. 6 Temmuz’da Amerika’da, Türk Elçiliği ve W.Y.A. (Dünya Gençlik Teşkilatı) mensupları tarafından karşılanır.
“Dünya Sulhu ve Dünya Gençliğinin Meseleleri” ile ilgili Fransızca olarak hazırladığı bir raporu kurultay başkanlığına takdim eder ve BM salonunda bu konuda konuşma yapar. Bu arada BM Genel Sekreteri U. Thant’la Büyükelçi Ümit Haluk Bayülken’in de katıldığı bir görüşme gerçekleştirilmiş, Amerika’nın Sesi Radyosu’nda ve Amerikan televizyonunda Türkiye adına konuşmalar yapılmıştır. Ömer Öztürk buradan Kanada’ya geçmiş, Milletlerarası Gençlik Kuruluşları Toplantısı’na katılmış, 1972’de yapılacak Dünya Gençlik Kurultayı’nın ön çalışmalarına katılmıştır. Ömer Öztürk, Amerika ve Kanada’dan sonra Belçika’ya geçmiş, burada üç gün kalmış ve Dünya Gençlik Teşkilatı Dış Temaslar Müdürlüğü’nün davetlisi olarak görüşmeler ve çalışmalar yaptıktan sonra İstanbul’a dönmüştür. Aynı dönemde Türkiye’de de UNESCO’nun çeşitli milletlerarası toplantılarına iştirak etmiştir.
1971 senesinde MTTB Genel başkanlığına seçilir ve Türkiye genelinde çok kapsamlı hizmetlerin altına imza atar. Bu kuruluş çatısı altında, daha sonra Türkiye’nin zirvesinde yer alacak pek çok ismin yetişmesine vesile olur.
Türkiye’de İlk Dershanecilik (Uzun Dönem Kursları) bu dönemde Ömer Öztürk’ün eseri olmuş, MTTB spor kulübü binlerce lisanslı sporcu yetiştirmiş, sürücü kursları, kitap kulüpleri, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve pek çok müessese ülkemize kazandırılmıştır. MTTB ve bu kapsamlı faaliyetler, günümüzde halen popülaritesini sürdürmekte yüksek lisans ve doktora çalışmalarına; belgesellere konu olmaya devam etmektedir.
1971 yılında Fatih Gençlik Vakfı’nı tesis etmiş, vakıf bünyesinde Türkiye’nin ikinci en büyük matbaasını kurarak o dönemde öğrencilerin ihtiyacı olan pek çok ders kitabını basmak suretiyle önemli bir boşluğu doldurmuştur.
O yıllarda Bakanlar Kurula kararıyla kapatılan MTTB’yi uzun bir hukuk mücadelesi sonucunda açık tutmayı başarmıştır.
1978 senesinde, Ramazanoğlu Mahmud Sami Hazretleri ile beraber Medine-i Münevvere’ye taşınmış ancak Türkiye ile irtibatını sürdürmüştür. Vasiyetlerini Ömer Öztürk’e yapan Üstadları Sami Efendi hazretlerinin yine vasiyetleri gereği techiz, tekfin ve defin işlemleri bizzat Ömer Öztürk tarafından tamamlanmıştır.
Kurduğu vakıfta pek çok öğrenciye burs vermeye, konferanslara katılmaya, çeşitli eğitim – kültür faaliyetlerine ve hayır işlerine bugün de devam etmektedir.
Yayınlanmış kitapları ve kendisi hakkında hazırlanmış bir belgesel-kitap çalışması mevcuttur. Ömer Öztürk 5 çocuk babasıdır.
Muhterem Ömer Muhammed Öztürk’ün sohbetleri sesli ve görüntülü olarak internet üzerinden yayınlanmakta, kurulan internet siteleri, sosyal medya ve mail ağları vasıtasıyla bu yayınlar daha geniş topluluklara ulaştırılmaktadır.
Allah’tan sağlıklı uzun ömürler diler, Ümmet-i Muhammed (s.a.v.)’i kendilerinden istifade ettirmesini niyaz ederiz.
Modern Tesis, Evinizdeki Konfor
Ömer Öztürk öğrenci yurdu, modern tesisi, temiz ve hijyenik ortamı, sınırsız fiber internet, kolay ulaşım, modern etüt odaları, sosyal faaliyetleri mescid ile eğitim hayatınız boyunca yanınızda.
Evinizin mutfağı yanıbaşınızda
Uzman aşçılarımız tarafından hazırlanansağlıklı ve lezzetli yemekler ile ev yemekleri ile sağlıklı beslenin.
Sosyal ve kültürel etkinlikler ile okulu stresini geride bırakın
Bir birinden seçkin, yazarlar ve düşürler ile birlikte organize ettiğimiz konferans ve söyleşiler ile kişisel gelişiminize katkıda bulunuyoruz.